Ešte spomienka na Lou Ottensa

ako a prečo vznikli MC, či CC - čo ste možno nevedeli
Vintage Audio Cassettes - history
Vintage Audio Cassettes - history

Moderátor: AdmineR

Používateľov profilový obrázok
AdmineR
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 3001
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 08:53

Ešte spomienka na Lou Ottensa

Príspevok od používateľa AdmineR »

článoček z roku 2021 v PC ..
https://pc.sk/novinka/zomrel-vynalezca-audiokazety

Zomrel vynálezca audiokazety
ERIK ŠÍPOŠ
13.3.2021

prečítané 256x
Svet opustil vo veku 94 rokov vynálezca audiokazety Lou Ottens.

Lou Ottens bol holandským inžinierom, ktorý sa zaslúžil o vynález audiokazety. Tento vynález zmenil spôsob počúvania hudby, kedy začal v šesťdesiatych rokoch postupne nahradzovať vinylové platne. Odhaduje sa, že bolo doteraz predaných viac ako sto miliárd audiokaziet a v tejto dobe prichádza k ich "znovuobjaveniu". Kvôli kvalite v podávaní zvuku sa postupne dostávajú znova na výslnie, podobne ako vinylové platne.

Prvá audiokazeta bola predstavená na veľtrhu elektroniky, ktorý organizovalo Radio Berlin v roku 1963 a čoskoro sa stala veľkým hitom. Vynálezca Ottens následne uzavrel dohodu so spoločnosťami Sony a Phillips, ktorá jeho vynález podporila patentom. Nakoľko japonskí výrobcovia ich začali vyrábať v rôznych veľkostiach.


Ottens sa neskôr podieľal aj na vývoji kompaktného disku, známeho pod skratkou CD. V roku 1982 spoločnosť Phillips predstavila prvý CD prehrávač. Vynálezca sa vtedy vyjadril, že odteraz je konvenčný prehrávač minulosťou a štyri roky na to odišiel Ottens do dôchodku. Vynálezcu hlavne mrzelo, že ikonický Walkman predstavila spoločnosť Sony a nie Phillips.

Kazetové pásky postupne vstávajú z mŕtvych a znova zažívajú rozmach. Napríklad vo Veľkej Británii sa predaj tohto hudobného nosiča v prvej polovici roka zvýšil o takmer 103 percent, oproti minulému roku. O rozmach audiokaziet sa postarali hudobní umelci, medzi ktorých patrí The Killers ale aj Lady Gaga.

Zdroj: BBCNews,
Prílohy
Screenshot_20231206_221418_com.android.chrome.jpg
Screenshot_20231206_221426_com.android.chrome.jpg
Screenshot_20231206_221433_com.android.chrome.jpg
Napísať odpoveď

Návrat na "Z histórie kaziet"