Domáce miešanie kávy - skúsenosti

všetko o káve sem

Moderátor: AdmineR

Používateľov profilový obrázok
Kazetowich
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 8761
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 16:18
Bydlisko: polia, lúky a háje SR
Kontaktovať používateľa:

Domáce miešanie kávy - skúsenosti

Príspevok od používateľa Kazetowich »

Tu sa budem snažiť podeliť o skúsenosti s miešaním.
Nakoľko v tomto nemám žiadne skúsenosti - jedná sa o formu učenia pokus/omyl.
Koho toto nezaujíma, kliknite inde.
Sansui 331 klub czechoslovakia, old Pioneer receivers
Používateľov profilový obrázok
Kazetowich
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 8761
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 16:18
Bydlisko: polia, lúky a háje SR
Kontaktovať používateľa:

Lekcia 1

Príspevok od používateľa Kazetowich »

Peter minule nadhodil výtku že som pomiešal veľa druhov káv a že stačia dve.
Tak som si povedal - ok - idem na to logicky a skúsim to s dvomi kvalitnými kávičkami, ktorým ale niečo v sólo stave chýba. Takže aby sa pri zmiešaní obohatili navzájom.

Myslíte že tu platí logika?
Že vezmem jednu čo pekne vonia a druhú čo dobre chutí - a ziskam dobre voňajúcu a pritom aj chutnú kávu?

Musím vás sklamať. Pracuje chémia a nie je to také jednoduché. V niektorých prípadoch sa môžete trafiť, ale mne sa to na prvý pokus nepodarilo.
Zmiešal som krásne aromaticky voňavú (ale kus horkejšiu) Starbucks-hnedú-medium roast a zmiešal ju v pomere 1 : 1 s jemnejšou Illy. Obidve zrnkové - doma pomleté.
Dostal som neuveriteľne plné telo - full body - ale celkovo to nesplnilo to moje náročné očakávanie.
Budem v tomto pokračovať a skúsim inú kombináciu dvoch káv.
Dnes som preto skúsil zmiešať 3 druhy. Segafredo Crema, Tchibo Barista (1:1) + trochu Starbucks-hnedej a je to omnoho lepšie.
Holt - je to zábava :)
Stačí mať doma vyskúšaných pár otvorených káv - a poznať ich - ktorá má aký charakter - a skúšať - miešať ... príjemnú zábavu. Prípadne sa podeľte na tomto mieste ak sa niečo zadarí.
Skúsim aj mletý kokos a kakaový prášok - keď bude kus času.
Sansui 331 klub czechoslovakia, old Pioneer receivers
Nstar
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 3650
Dátum registrácie: Piatok, 19. Októbra 2018, 21:15

Re: Domáce miešanie kávy - skúsenosti

Príspevok od používateľa Nstar »

Veľmi by ma zaujímalo čo vlastne hľadáte akú chut? Uz ste takú kavu pili? Preco si teda jednoducho nekúpite tu čo chutí? Ale neberte to ako rypanie, proste nechapem ja som neni nejaky znalec
Používateľov profilový obrázok
Kazetowich
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 8761
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 16:18
Bydlisko: polia, lúky a háje SR
Kontaktovať používateľa:

Poznámky

Príspevok od používateľa Kazetowich »

tu si budem zapisovať ktoré kávy majú aký charakter a niektoré ich kombinácie - čo sa nimi dá dosiahnuť.

max. vôňa = Starbucks hnedá

kombinácie:
plné telo = Starbucks-hnedá-medium roast v pomere 1 : 1 s jemnejšou Illy
Sansui 331 klub czechoslovakia, old Pioneer receivers
Používateľov profilový obrázok
peterKE
metál za zásluhy
Príspevky: 277
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 21:12
Bydlisko: tam kde ty nie

Re: Domáce miešanie kávy - skúsenosti

Príspevok od používateľa peterKE »

Ako zabava je to lepsie nez fajcit na balkone a popijat pivo, to rozhodne. Aj ked kazdy sme iny a kazdeho bavia a utesuju ine veci. Mne niekedy na potesenie srdca a mysle staci, ak si dam salku kvalitneho/chutneho caju alebo kavy, a k tomu mi hraje pekna hudba :-) Dufam Roman, ze sa ti podari nieco dobre namiesat ale skusaj skor 60:40, 70:30 alebo 80:20 miesat, malokedy sa podari 50:50 zmes, vo vysledku take polovicne lepsie vonaju ako chutia. Ja by som skusil zmiesat Colombia/Barista a Totti.
Sansui 331 klub czechoslovakia
Nstar
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 3650
Dátum registrácie: Piatok, 19. Októbra 2018, 21:15

Re: Domáce miešanie kávy - skúsenosti

Príspevok od používateľa Nstar »

Tak to chapem, zabava. Proste laborovanie s kavou. Ok. Nechcel som aby to vyznelo ako rypanie, ved ja tomu nakoniec vobec nerozumiem proste som sa opytal. Peace!
Používateľov profilový obrázok
Kazetowich
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 8761
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 16:18
Bydlisko: polia, lúky a háje SR
Kontaktovať používateľa:

Re: Domáce miešanie kávy - skúsenosti

Príspevok od používateľa Kazetowich »

peterKE napísal: Piatok, 15. Novembra 2019, 09:53 Ako zabava je to lepsie nez fajcit na balkone a popijat pivo, to rozhodne. Aj ked kazdy sme iny a kazdeho bavia a utesuju ine veci. Mne niekedy na potesenie srdca a mysle staci, ak si dam salku kvalitneho/chutneho caju alebo kavy, a k tomu mi hraje pekna hudba :-) Dufam Roman, ze sa ti podari nieco dobre namiesat ale skusaj skor 60:40, 70:30 alebo 80:20 miesat, malokedy sa podari 50:50 zmes, vo vysledku take polovicne lepsie vonaju ako chutia. Ja by som skusil zmiesat Colombia/Barista a Totti.
Skus tie tri zmiesat a napis. Teoria tu nefunguje logicky. Pisal som to v uvode
Sansui 331 klub czechoslovakia, old Pioneer receivers
Používateľov profilový obrázok
peterKE
metál za zásluhy
Príspevky: 277
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 21:12
Bydlisko: tam kde ty nie

Re: Domáce miešanie kávy - skúsenosti

Príspevok od používateľa peterKE »

Myslel som dve z tych troch. Colombia plus Totti alebo Barista plus Totti. Mozno niekedy, zatial ma tato cesta nelaka.
Sansui 331 klub czechoslovakia
Používateľov profilový obrázok
Kazetowich
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 8761
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 16:18
Bydlisko: polia, lúky a háje SR
Kontaktovať používateľa:

Re: Domáce miešanie kávy - skúsenosti

Príspevok od používateľa Kazetowich »

PODARENÝ MIX č.1
Tak teraz sa podaril dobrý mix - asi dva diely Tchibo Barista Espresso a 3 diely Mistral Popradská.
Kávička je voňavá, vyvážená a má stredne silné telo - je taká akurát. A nie je ani kyslá ani horká. Jupí ....
Možno trošku kyslý chvostík po dopití ostáva - ale bez náznaku nikotínu - asi by to chcelo viac Baristy - teda 1:1 alebo pridať trochu Starbucks, ktorá je intenzívna a pridá horkosť.
Prílohy
podareny mix1.jpg
Sansui 331 klub czechoslovakia, old Pioneer receivers
Napísať odpoveď

Návrat na "o káve"