Strana 1 z 1

Starnutie kávy

Napísané: Štvrtok, 5. Septembra 2019, 09:10
od používateľa Kazetowich
Reč bude (hlavne) o starnutí, či zvetraní otvoreného sáčku s kávou.
Pri káve platí, čím je čestvejšia, tým lepšie. Teda ideálny čas po pražení je čo najkratší a pomlieť zrná tesne pred uvarením. Najlepšie tesne pred. Preto ak máte mlynček, nemelte si "do zásoby". Nastavte si ho na 2 porcie a vždy si kávu melte tesne pred varením, aby bola čerstvá.
Ak doma nevypijete aspoň 5-6 káv denne, tak je pre vás 1 kg balenie nevhodné. Pretože po otvorení balenia začína proces zvetrávania - oxidácie - a tým sa znehodnocujú zrná.
Proces prebieha aj v uzavretom balení, ale výrazne pomalšie - vďaka vákuu a možno aj nejakej ochrannej atmosfére (?) neviem či sa používa dusík alebo iný plyn ... Je to jedno.
U nás sa vypijú asi 4 kávy denne, takže 1 kg stihne zvetrať a asi 200g už je nepoužiteľných.
Preto sa ukázalo, že ideálne je kúpiť max. 500 g sáček.
Kávu uchovávam pri izbovej teplote v "zaštipcovanom" sáčku - mal by byť v chlade, ale nie je kam - chladnička je už veľmi chladná (môže dochádzať k zrážaniu vlhkosti vnútri obalu).
Zatiaľ tolkoto. Z vlastnej skúsenosti.
Kľudne sa podeľte aj vy ...

Re: Starnutie kávy

Napísané: Nedeľa, 27. Októbra 2019, 13:56
od používateľa Kazetowich
Uchovávate načatú kávu v chladničke alebo pri izbovej teplote? Alebo inde ?