Nepravý francúzsky KIŠ-koláč slaný,recept

život nie je len o hifi ... ale aj o jedle, pití - spomínate si ešte ako chutili potraviny alebo nápoje v minulom storočí? Akú ste mali radi kozmetiku? Máte osvedčený recept?

Moderátor: AdmineR

Používateľov profilový obrázok
daniel00421
čestný člen
Príspevky: 1917
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 19:25
Bydlisko: Záhorie

Nepravý francúzsky KIŠ-koláč slaný,recept

Príspevok od používateľa daniel00421 »

Potrebujeme:
smotana na varenie-šľahanie 3/4 litra
4-5 vajec
polohrubá múka
lístkové alebo linecké cesto
zbytky alebo rôzne druhy polotvrdého a tvrdého syra
zbytky alebo rôzne druhy salám,udeného mäsa,pečeného,zbytky
soľ
olej
plech na torty alebo iný o ploche-väčšia tortová alebo plech o ca 25x40cm s výškou hrany 4-6cm
Príprava:
Všetky syry a mäsové zložky pokrájame na ca 0,5 až 1 cm kocky,plech jemne vymastíma a vysypeme múkou ako na pečenie koláčov.pripravíme si zmes smotana,vajcia celé a prisolíme podľa chuti,riadne vymiešame do hladka za pomoci pridania múky na konzistenciu ako napr na lievance.
Plech celý vystlieme cestom-lístkovým,pekne zapracujeme do rohov a po obvode,presahujúci cez vrchnú hranu zarežeme,pozor aby nebolo deravé,priepustné voči plechu.
Poukladáme súmerne zmes syrov a údením,mäsa a zalejeme pripravenou zmesou cesta.
Pečieme v predohriatej rúre na ca.180 stiupňov 30-40 min.pokiaľ nepozorujeme na povrchu zlatavú farbu.
Pozvoľna nechme vychladnúť v pootvorenej vypnutej rúre,zmes bude na omak taká mäkká,prepadávajúca sa,po vychladnutí dáme do chladničky na 2-5 hodín a je hotovo,zatuhne a podáva sa tak ako je alebo s jemným nahriatím do vlažna v mikrovlnke,dobrá taká mňamka ak nie je nič doma po ruke alebo aj ako hlavné jedlo.
Som okukal kedysi v 90 tych v hoteli,francuzi tak likvidovali zbytky v kuchyni,kde nevedeli čo s odpadkovými syrmi a zbytkami salám a mäsa-samo v dobrom stave,nie pre prasátka.Ingrediencie samo môžete obmieňať,namiesto mäsa skúsiť zeleninu,pri osladení cesta použiť s ovocím nasladko.
Dobrú chuť.
Zvukár profesional na živnosti-live,studio &conference audio,príležitostný servisák kotúčakov vo voľnom čase.
Používateľov profilový obrázok
daniel00421
čestný člen
Príspevky: 1917
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 19:25
Bydlisko: Záhorie

Re: Nepravý francúzsky KIŠ-koláč slaný,recept

Príspevok od používateľa daniel00421 »

Zabudol som na ten KIŠ treba cesto kúpené rozvaľkať a vložiť do plechu o hrúbke ca 2mm na tenko,netrhať neťahať ho.
Zvukár profesional na živnosti-live,studio &conference audio,príležitostný servisák kotúčakov vo voľnom čase.
Používateľov profilový obrázok
daniel00421
čestný člen
Príspevky: 1917
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 19:25
Bydlisko: Záhorie

Re: Nepravý francúzsky KIŠ-koláč slaný,recept

Príspevok od používateľa daniel00421 »

Jo a neviem ako u Vás ale u nás na dedine sa s miestnym mäsiarstvom a potravinami dá dohodnúť že tie zbytky salám a syrov balených a v črievkach čo sú tie konce nepredajné,sa dajú zobrať alebo za almužnu zobrať,často to vyhadzujú tie začiatky a konce ak to krájajú na plátky a ostane im to na vyhodenie ako nepredajné ale nazbierate takých zbytkov a máte.
Zvukár profesional na živnosti-live,studio &conference audio,príležitostný servisák kotúčakov vo voľnom čase.
Napísať odpoveď

Návrat na "Nápoje, jedlo, recepty, vintage móda, kozmetika ..."